Rabia – boala contagioasa larg raspandita. Masuri de profilaxie
Rabia (turbarea) este o boală larg răspândită. Anual din cauza bolii mor mai mult de 50 mii persoane. Aproximativ 95% de decese din cauza acestei boli au loc în ţările din Asia şi Africa. Rabia provine de la animalele carnivore sălbatice şi domestice şi se transmite la om prin contactul direct cu saliva infectată (prin muşcături, zgârieturi).
Animalele turbate prezinta un pericol atat pentru om, cat si pentru celelalte animale, rabia fiind cea mai grava zoonoza. Frecventa bolii variaza insa, de la o specie la alta fiind intalnita cel mai des la caine, din cauza modului de viata a acestuia, in libertate sau semilibertate.Sursele naturale ale infectiei sunt reprezentate de animale turbate cu forme clinice, dar si de cele infectate cu virus rabic care nu manifesta clinic boala. Rezervorul de infectie pentru rabie este cel silvatic (turbarea animalelor salbatice, in special vulpi, dar si lupi, pisici, sobolani, etc). De asemenea, rolul principal in difuzarea si intretinerea rabiei revine cainilor comunitari (turbare urbana). Modul de contaminare cu rabie de la un animal la altul sau de la animale la om se face in mod direct prin muscatura sau zgarieturile produse de catre animalele bolnave. Exista, insa, destul de rar posibiliatea contaminarii indirecte, prin intermediul unor obiecte care au venit in contact cu materiale virulente de la un animal bolnav, daca exista pe piele leziuni proaspete, chiar imposibil de detectat cu ochiul liber.
Măsuri de profilaxie
Un element esenţial în menţinerea bunăstării epidemiologice la rabie îl constituie respectarea unor simple, însă eficace măsuri de comportament în cazul traumelor provocate de animale. Ele constau în spălarea abundentă a rănii cu apă curgătoare şi săpun, prelucrarea rănii cu tinctură de iod. Prin efectuarea acestor proceduri se asigură înlăturarea masivă a virusului rabic din rană.
O altă măsura eficientă este adresarea imediată după asistenţă medicală pentru a primi, la necesitate, tratamentul specific- vaccinul antirabic, de altfel destul de efectiv. Anual – 130-150 persoane sunt agresate de animale cu diagnosticul confirmat de rabie şi datorită tratamentului primit, supravieţuiesc, ce confirmă eficacitatea adresării operative după asistenţă medicală şi vaccinării antirabice. Numai prin vaccinare se poate evita un sfârşit tragic al unei muşcături, uneori banale, incorect apreciată de unii pătimaşi.
În profilaxia rabiei este importantă şi contribuţia populaţiei, autorităţilor publice. Astfel fiecare stăpân, conducător de instituţie, organizaţie ce întreţin animale sunt obligaţi să asigure imunizarea anuală contra rabiei a câinilor, pisicilor aflate în posesie, să respecte regulile de întreţinere a acestora. Totodată autorităţile competente, administraţiile publice locale trebuie să contribuie cu măsuri eficiente la diminuarea numărului de vulpi şi animale vagabonde.
În acest context pe perioada săptămînii curente medicul veterinar din localitate va efectua vaccinarea ciinilor proprietarilor de case de la marginea satului.
Catre toti locuitori s. Dorotcaia rugam animalele de companie sa fie legate.
Pentru informații suplimentare vă puteți adresa la medicul veterinar de liberă practică dna. Maria Berzan – nr. te telefon 069708575
Comentarii