Ce este pesta porcina africana și cum putem preveni?
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de fața, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007 – deșeurile alimentare – infectate – provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspandit rapid în restul Caucazului si in Federația Rusă, ajungând anul trecut la granița Uniunii Europene – iar în acest an chiar pe teritoriul Republcii Molodova.
Boala a fost descoperită pentru prima dată în Kenya, o tară situată în est-centrul Africii. Boala este prezentă în mai multe țări subsahariene, inclusiv Madagascar. Boala a apărut pentru prima dată pe teritoriul Europei în anul 1957 la Lisabona (Portugalia), când deșeurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hrănirea unor porcine din zona aeroportului din oraș. Boala a fost activă în Europa timp de mai multe decenii, fiind raportate cazuri în Spania și Portugalia, până la eradicarea sa la începutul anilor 1990. Ultima zona in care boala este endemica este insula Sardinia.
Pesta porcina africană are o perioadă de incubație de 3 – 15 zile în mod obișnuit, sau de 3-4 zile în forma sa acuta. Este o boală foarte infecțioasă, afectând porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar si mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pestă porcinăa – clasică sau africană.
Cînd devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută și cronicăa. Simptomele formelor preacută și acută sunt:
– moartea subităa a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morții
– febra ridicată, de 40 – 42 grade
– înroșirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vîrful urechilor, coada, extremități distale, pe piept și în zona abdomenului
– scăderea apetitului, apatie, cianoză și lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore inaintea morții
– vomă, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi
– moarte în cel mult 20 de zile
– avort
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, pâna la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.
Măsurile de prevenire:
– Să nu intre în gospodării în care se cresc porcii cu încălțăminte sau îmbrăcăminte de pe stradă, este recomandată chiar și dezinsecția la intrarea în adăpost, să se pună o tăviță cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică;
– Să se crească porcii doar în spații închise fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porcii mistreți sau cu proprietari care dețin porci domestici;
– Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare, lături provenite de la carnea de porc gătită în familie, dacă sunt vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă să nu dați porcilor apă provenită de la spălarea cărnii;
– Nu scoateți din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
– Nu cumpărați purcei din exploatații necunoscute fără a fi identificați cu crotale;
– Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp pentru că ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreți.
În momentul de față nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecțiile cu pesta porcină africană. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul potrivit a posibilelor focare de infecție – raportare, carantinăa strictă, eradicarea animalelor susceptibile.
”În cazul în care apare un caz de pestă porcină, porcii vor fi uciși iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite, numai în cazul cînd sunt înregistrați la medicul veterinar”
Comentarii